Binda kransar

Nu är det bara en månad kvar till jul, och i helgen är det första advent! Det börjar bli hög tid att leta fram adventsljusstakarna och fylla på med stearinljusen. En annan sak det är hög tid för är julkransen på dörren. De säljs just nu flitigt på julmarknader och i blomsteraffärer, men de är faktiskt inte så svåra att binda kransar själv. Det finns en uppsjö av sätt att göra det på, och jag tänkte visa hur jag, lillasyster och moster gjorde när vi band våra egna kransar förra veckan.

Vad som behövs:
– Kransbas. Min är köpt på Åsby i Hallsta, men det finns säkert liknande på andra blomsterbutiker eller julmarknader. Tjocklek väljer man själv. Jag och moster använde tjocka, lillasyster valde en tunn i metall som hon hittat i en blomsterbutik. Den hade även en ring för upphängning.
– Ris och annat fint att ha i kransen. Vi körde på gran, tall, en, blåbärsris, torkade syrener, nypon, torkade blommor och ett okänd grönt ris.
– Snöre att binda kransen med. Vi hade ett grönt snöre. Det går även att använda ståltråd.
– Sekatör/vass trädgårdssax för att klippa ner riset.
– Tunna trädgårdshandskar kan vara bra, om man (som jag) sticker sig på allt hela tiden. Använder man enris är det verkligen att rekommendera. Plus att kåda är väldigt kladdigt och svårt att tvätta bort (det blir ju inte som för Clark Griswold, men ändå). Moster och lillasyster var hardcore och körde utan.

Binda kransarBinda kransar

1. Börja med att klippa till allt ris i mindre delar, så att det går att göra små buketter av det. (Äta pepparkakor till gör allt ännu lite trevligare. Änglamarks är godast i hela världen, sorry pappa*…)

Binda kransarBinda kransar

2. Skapa små buketter av det nedklippta riset. Vi blandade hej vilt med alla typer av ris. Antingen kan man skapa alla buketter direkt, eller så gör man några i taget. Vi gjorde några i taget. Det är lättare att anpassa vad det ska vara i dem då, och vi hade inte plats att göra alla direkt. Vi band inte ihop dem på något sätt, men om man vill kan man ta snöre/ståltråd och binda ihop längst ner.

Binda kransarBinda kransar

3. Knyt fast en bit snöre i kransbasen. Det är lättare att jobba med kortare bitar och skarva på, än att dra ut 10 meter på en gång.

Binda kransar

4. Plocka upp en bukett i taget och snöra fast. Det behöver inte sitta något på baksidan, så varva buketterna ovanpå, mitt på och under kransbasen. Se till att hålla snöret spänt hela tiden, så att allt sitter kvar. Behöver kransen läggas ner, lägg den på snöret. Fortsätt på samma sätt runt hela kransen.

Binda kransarBinda kransarBinda kransarBinda kransar

Håll upp kransen emellanåt och kolla att den blir jämn.

Binda kransar

Med en tunnare kransbas behövs inte lika tjocka buketter, och de behöver inte sättas lika tätt.

Binda kransarBinda kransarBinda kransar

5. När man kommer runt stoppar man in buketterna lite under där man började och fäster sen snöret med en ordentlig knut. Behöver kransen balanseras upp lite är det bara att stoppa in ris där den känns lite tom. Om kransbasen inte har en ögla knyter man en på baksidan med snöret.

Binda kransarBinda kransarBinda kransar

6. Häng upp på dörren!

Binda kransar

*) Min pappa är bäst på att baka!

  • 2015-11-30 - 00:25

    Sammanfattning v. 48 - Rania Maria Photography - […] Binda Kransar | I vanlig ordning levererar Elin bra instruktioner på ett mysigt och enkelt DIY-projekt, och fina bilder är det ju såklart också. Att binda en krans att hänga på ytterdörren är verkligen något jag vill göra nu inför vintern och julen. […]SvaraAvsluta

  • 2015-12-25 - 16:19

    Veckan som gått - Vecka 48, 2015 - Rania Maria Photography - […] Binda Kransar | I vanlig ordning levererar Elin bra instruktioner på ett mysigt och enkelt DIY-projekt, och fina bilder är det ju såklart också. Att binda en krans att hänga på ytterdörren är verkligen något jag vill göra nu inför vintern och julen. […]SvaraAvsluta

  • 2016-03-13 - 21:20

    Veckan som gått – Vecka 48, 2015 | - […] Binda Kransar | I vanlig ordning levererar Elin bra instruktioner på ett mysigt och enkelt DIY-projekt, och fina bilder är det ju såklart också. Att binda en krans att hänga på ytterdörren är verkligen något jag vill göra nu inför vintern och julen. […]SvaraAvsluta

Din e-mailadress publiceras eller delas aldrig. De markerade fälten måste fyllas i *

*

*

DELA PÅ FACEBOOK|TWITTRA LÄNK|PINNA BILDER|BLOGLOVIN'